JANT

JANT HAKKINDA 10 SORU


1- Piyasada 'çelik jant ' olarak anılan jantlar çelikmi içermekte, aracımın standart demir jantları ile farkı ne.?


 Aslında piyasada 'çelik jant' ismi ile adlandırılan jantlar 'hafif aliminyum alaşımlı' jantlardır. Çünkü aliminyumu işlemesi çok daha kolaydır ve modellendirlebilir. Aracınızın altında bulunan siyah kapaklı demir jantlarsa çelik alaşımlıdır.


 

2- Aracımın jantlarında eğikler var. Bu nedenle sürüş konforumu etkilemekte. Değiştirmelimiyim ?


 Aracınızın demir veya aliminyum jantlarında ufak eğikler var ise bunları servisimizde de bulunan preslerde düzelttirebilirsiniz. Ancak sert darbeler ile ağır hasar görmüş, merkezden kayma yapmış jantları düzelttrimek çok iyi neticeler vermediği için tavsiye edilmez.


 

3- Çok sert bir çukura düştüm ve lastiğim balon yaptığı gibi jantımda çatladı. Ne yapmalıyım ?


 Öncelikle bu tip bir sorunla karşılaşan müşterilerimize ister serviste isterse olay yerinde fotoğraflama yaparak, yada bölge karakolunda zabıt tuturarak hasarın masrafları ile ilgili , olayın geçtiği belediye ye veya sigorta şirketine baş vurasını tavsiye ederiz. Daha sonra bu kırık ya da çatlak jantın tamiri tavsiye edilmediği gibi bunun yerine yeni jant ve lastiğinizi faturalandırarak yerel yönetim bazında haklarınızı aramanızı tavsiye ederiz.


 

4- Hasar görmüş jant ve lastiği üreticiden garanti dahilinde yenisini alamazmıyım ?


 Maalesef dış etkenlerden oluşan hasarlarda jantt ve lastik üreticileri herhangi bir garanti geri ödemesi gerçekleştirmemektedirler.Aynı zamanda kimyasalların etkilediği jantların boyasından dolayıda ithalatçılar geri ödeme yapmamaktadır. 


 

5- Jantlarımı 2-3 yıl kullandıktan sonra özellikle ön jantlarımda kurum gibi siyahlaşmalar oluştu ne yapmalıyım ?


 Genelde jant yüzeyi üzerinde oluşan bu tip kirlenmeler aracın fren balatalarından çıkan asbest tozundan meydana gelmektedir. Bu tip kirlenmeler için kimyasal sıradan temizlik malzemeleri , çizici malzeme ve süngerler tavsiye edilmez. Bunun yerine özel olarak jantlar için üretimiş jant temizleyiciler ile jantlarınız temizlemeniz önerilir.


 

6- Yeni alüminyum alaşımlı jantlarım bir süre sonra bijon deliklerinin olduğu kısımlar ve kapak bölgelerinden boyasında kabarmalar oldu ne yapmalıyım?


 Jant üreticileri boya atmalarını 2 yıl garanti altına almaktadır.


 

7- 14 inch jantlarımı 15 inch jantlarımla değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım ?


 Aracınızda jant çapı değişikliği yapmak istiyorsanız, öncelikle bu konuda firmamız gibi uzman, uzun yıllardır jant ve lastik pazarlama ve montajı yapan, firmalar ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Tabiki jant çapı değişikliği ile birlikte lastiklerinizde de değişikliğe gitmeniz gerekecektir ki bu işlemi sıradan ölçü geçişleri ile değil, mevcut çapı değiştirmeden lastik geçişlerini yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Eğer yanlış geçişler yaparsanız aracın lastiğe sürtmesi, çekiş kaybı, yakıt sarfiyatında artma gibi istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz.


 

8- Alüminyum jantların kapaklı jantlarıma göre sürüş avantajı varmıdır.?


 Alüminyum jantların en önmli avantajı bu jantların disklerin ve balataların çok daha hızlı soğuyabilmesini sağlamasıdır.

 

9- Dar yanak lastikle büyük çaplı jant kullanmamın aracıma zara ve yararları nelerdir?


 Bu tip kullanım şartlarının sürüş şartlarına yarları olduğu gibi, maalesef bozuk alt yapı şartları altında aracın ön takımınada zaman zaman zaralar verbilmektedir. Bu tip dar yanak ve yüksek çaplı jantların özellikle iyi yol şartlarında kullanılması daha sert viraj alabilme, yüksek hızlarda stabilite gibi avantajlar sağlamaktadır.


 

10- Daha önce gayet konforlu kullandığım jantlarımda bir hasar vermememe rağmen balans oluştu .Nedeni ne olabilir.?


 Jantlarınızın balans yapma sebeplerinin en büyük nedenlerinden biride orta göbeklerindeki bileziklerin bir şekilde bakım yaptırılan yerlerde söküldüklerinde takılmaması ya da eksik takılması olabilir. Bu durum haricinde jant üzerindeki kurşunların düşme ihtimalide vardır. Bu nedenle sürüş konforu açısından her 5-8 bin km aralığında balans yaptırmanız yakıt tasarufunuzada etki edecektir.


 

Hazılayan; A. Akgün  Tüm hakkı saklıdır, izinsiz kullanım halinde hukuki hakları tarafımızca saklıdır.